tisdag 25 augusti 2009

Svininfluensan...

Det är rent otroligt vad folk orkar med att prata om denna i skrivande stund relativt harmlösa influensa. Att sedan själva viruset är mindre dödligt och smittsamt än den återkommande årliga influensan är ju också viktigt att poängtera.
Människor verkar blivit helt till sig av N1H1 och vad Dr. Ebehard skriver om det svenska paniksyndromet, klingar sannerligen bekant. Det är helt enkelt en starkt överdriven tvångsmässig fokus på svininfluensan och det verkar som om debatten fått eget liv och samma saker radas upp gång på gång.

"Det kan vara så att 50% av alla arbetande människor blir sjuka i höst, vilket gör att företag och samhällsinstitutioner går på knä"

"N1H1 är ett pandemiskt, dödligt virus" (Åh, denna är riktigt scary, det hela får en otroligt ödesmättad klang)


Vad är då anledningen till att folk blir helt fanatiska vad gäller svininfluensan? Väldigt bra fråga faktiskt, men förmodligen ligger det huvudsakligen psykologiska orsaker i botten. För det första är N1H1 ett nytt virus som inte funnits tidigare. Man VET alltså inte 100% vilka effekter det kommer ha, men om man extrapolerar från erfarenheter av tidigare influensor kanske inte risken direkt är överhängande att halva jordens befolkning slås ut.
Redan har man insett att viruset kanske inte var så farligt som man trodde, då väldigt få faktiskt dör av det. Jag får en stark uppfattning om att media och vi som samhälle skapat en förvrängd bild av svininfluensan, som tornar upp sig som ett enormt hot mot mänskligheten på vår horisont, vilket är helt befängt.

Vi ska inte börja diskutera det svenska beslutet att vaccinera alla människor i hela landet, vilket är fullkomligt idiotiskt. Med 90% säkerhet kommer inga skräckscenarion att inträffa och i värsta fall får vi en influensa där människor blir sjuka, PRECIS som varje år. What's the big deal egentligen. Varför vaccinerar vi inte årligen folk mot influensa?

Man ska också veta att om man haft influensan blir man immun, med andra ord fungerar kroppens immunförsvar som ett vaccin, efter att man blivit utsatt för viruset. Tamiflu och liknande anti-influensamediciner gör kroppen sämre på att använda sitt eget immunförsvar mot influensan, fastän medicin såklart är bra i fall då det krävs, vid svår influensa.

Vi ska också komma ihåg att det inte finns några säkra läkemedel som inte innehåller biverkningar. Jag vet inte var ifrån makthavarna fått sin oskuldsfulla naivitet gentemot läkemedelsföretag, men Glaxo Smith-Kline som ska leverera influensamedicin, är inga duvungar direkt. Förutom att de varit inblandade i läkemedelsskandaler (se Seroxat) och mörkat och ljugit om forskningsresultat så har influensamedicinen inte godkänts av läkemedelsmyndigheterna än. Svenska staten hävdar dock att de lovat att den ska godkännas före den säljs till Sverige. Jo visst, biverkningar har en tendens att inte komma med i sådana sammanhang, dessutom vet väl ingen vilka biverkningar vaccinet kan ha på längre sikt, eventuella neurologiska biverkningar etc. Jag litar inte för fem öre på GSK, som visat sig vara synnerligen manipulativa vad gäller läkemedelsforskning.

Men vad är vi egentligen rädda för; själva livet? Sjukdom och död hör ihop med LIV, tro det eller ej. Människor dör dagligen som flugor av en stor mängd olika orsaker; alltifrån födoämnesallergier, till rökning, alkohol, hjärt- och kärlsjukdomar, AIDS, depression, cancer etc. Listan kan göras lång. VARFÖR i hela fridens namn ska vi då ägna H1N1 en sådan otrolig uppmärksamhet, när t ex barn dagligen dör i tredje världen pga näringsbrist och sjukdomar som vi redan är vaccinerade mot. Det är en absurt felaktig fokus vi har på hälsoläget i världen just nu.

När vi ändå är igång kan vi införa otroliga säkerhetsarrangemang för människor som varit i kontakt med jordnötter, så att eventuella jordnötsallergiker inte ska kunna drabbas och råka illa ut. Dessutom borde vi lägga ut stora varningstexter angående sex och dåligt hjärta, kostens ENORMA, ENORMA, ENORMA (tål att poängteras) betydelse för vår hälsa, samt informera om hur många människor som DAGLIGEN dör av skador relaterade till rökning och alkohol i världen, så får vi ett perspektiv. (Jag är inte emot alkohol eller cigaretter, utan vill bara sätta N1H1 i sammanhang).

Istället för att diskutera detta i sammanhanget minimala pandemiska influensavirus, låt oss istället fokusera på långt viktigare saker där miljontals fler människor dör av dagligen.


Hela saken är fullkomligt absurd och skrattretande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar