måndag 16 november 2009

D-vitamin

Idag stötte jag på en mängd artiklar om D-vitamin när jag kollade runt på kostdoktorns hemsida (LCHF-kost).

Jag läste även en lång artikel på läkartidningens hemsida om studier och fynd man gjort angående D-vitamin. Sammanfattningsvis verkar det som att en majoritet svenskar har brist på detta viktiga vitamin, helt enkelt pga av att vi har långa perioder på året utan sol och vi får D-vitamin i höga doser från solen. Att höstdepression och D-vitaminbrist hänger ihop har också studier och behandling visat. T ex fick en en patient signifikant bättre effekt av D-vitamin istället för ljusterapi vid sin behandling för höstdepression.

Att vitaminer/mineraler traditionellt sett förbisetts av läkarvården är beklagligt och dessutom är RDI ofta väldigt lågt satt, där det snarare ses som en minimigräns för att brist inte ska uppstå. Den här gränsen kan i verkligheten dock vara alltför låg för en normalt fungerande människa i en stressig samtid. Magnesium t ex som förknippas med stämningsläge och ett fungerande nervsystem försvinner ur kroppen när vi dricker kaffe, stressar och rör på oss mycket. Det är en anledning till att många också har brist på detta viktiga mineral.

Känner du dig nedstämd och trött pga höstmörkret rekommenderar jag att prova ett D-vitamin tillskott. En dansk överläkare ville också tillsätta höga doser av D-vitamin i all vanlig mat så att människor inte skulle få brist på ett så viktigt vitamin.

Ha det så bra i höstmörkret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar